KAPUŠANY: Na cintoríne osadili takmer štvormetrovú sochu z dreva

29.05.2011 Prešov

Kapušany 29. mája (TASR) – Drevenú sochu s vyobrazením sv. Jozefa, Ježiša a archanjela Michala umiestnili pred vchodom do domu nádeje v areáli cintorína v Kapušanoch, okres Prešov. Z kmeňa lipy, ktorá prednedávnom stála na cintoríne, ju vytvoril umelecký rezbár Ján Križovenský vo svojej dielni v Kapušanoch.
Starosta obce Jozef Pribula pre TASR povedal, že spomínaná lipa tam rástla asi 150 rokov, niektoré konáre už boli vyschnuté a hrozilo, že spadnú a môžu niekoho zraniť. Rovnako na jeseň lístie zo stromu padalo na hroby, a ľudia ich museli opakovane čistiť. Vysvetlil, že stavebná komisia z týchto dôvodov rozhodla o odstránení stromu.
\"Lipa tu stála niekoľko desaťročí a preto sme nechceli, aby sa len tak stratila z povedomia ľudí. Rozhodli sme sa, že zostane na cintoríne, aj keď v inej podobe. Dali sme z nej vyrobiť sochu, ktorá bude skrášľovať dom nádeje a zároveň zostane pamiatkou pre ďalšie generácie,\" konštatoval starosta.
Ján Križovenský vyrezával postavy do štvormetrového kmeňa lipy s priemerom približne 110 centimetrov takmer 10 mesiacov. Postava sv. Jozefa je vyobrazená na pravej strane, naľavo sa nachádza archanjel Michal a v popredí nich autor umiestnil Božieho syna. Dodal, že sochu sa snažil urobiť trochu modernejším poňatím.
\"Som žiak Ludvika Korkoša, takže som si považoval za česť použiť tam trošku také štylizované prvky, ktoré ma naučil,\" doplnil Križovenský.
Starosta pripomenul, že sochu osadili pod strechu do priečelia objektu, ktoré v rámci rekonštrukcie museli trochu pozmeniť. Posvätiť by ju mali v priebehu júna.
 

Vyberte región